Over Shiatsu, acupunctuur, tuina en moxa

AcupunctuurpuntenIn de loop van zo’n 3000 jaar heeft zich in China een van het westen afwijkend stelsel van diagnose en gezondheidsbevordering ontwikkeld, dat hier in het westen eigenlijk pas bekend is, sinds president Nixon begin 70er jaren van de vorige eeuw zijn haast legendarische reis naar China maakte.

Daarna is de kennis over de Chinese manier van genezen (aangeduid als TCM, van Traditional Chinese Medicine of TCG van Traditionele Chinese Geneeswijzen) met sprongen vooruit gegaan. Vóór die tijd waren er wel al elementen van bekend, en wel uit Japan, waar de acupunctuur zich door vermenging met de Anma-massage had ontwikkeld tot de Shiatsu – therapie.

Traditionele Chinese Geneeskunde bestaat uit een veelheid van toepassingen die tenminste één eigenschap gemeen hebben: ze willen, net als alle andere „alternatieve“ geneeswijzen, niet in de eerste plaats de ziekte behandelen, maar de zieke genezen. 
Een fundamenteel uitgangspunt.

In deze rubriek wordt uitgelegd vanuit welke visie TCM werkt. Daarna ga ik in op enkele geneeswijzen die op TCM zijn gebaseerd: Shiatsumassage, Tuina, moxibutie en – deels – ooracupunctuur.

Als je je wil laten behandelen bieden deze artikelen je een grote hoeveelheid informatie waarmee je een beetje meer van de achtergronden weet. Ben je zelf therapeut, dat kun je eens kijken bij de boeken die rechts zijn vermeld en die je vaak weer net van een andere kant tegen aan kunnen laten kijken

Als leek zal het misschien wat lastig zijn om je te verplaatsen in een zo andere cultuur als de Chinese, met zo andere manieren van kijken. Maar als je in gedachten houdt dat TCM kijkt naar de natuur, wat die doet, wat daar is te vinden en daaruit gevolgtrekkingen doet, dan snap je er waarschijnlijk meteen weer veel meer van. Veel plezier,

Hans

Author

  • Hans van Eickel

    Hans van Eickel, onze gewaardeerde Fitness Expert uit het pittoreske Amsterdam, belichaamt de holistische ethos van InnerNed met zijn gebalanceerde benadering van dieet en rigoureus fitnessregime. Zijn expertise, vloeiend gearticuleerd in zowel Nederlands als Engels, overbrugt de kloof tussen diverse wellness-enthousiastelingen. Met een wereldwijde voetafdruk in verschillende fitness-evenementen, brengt Hans de lezers van InnerNed een blik op mondiale fitness-trends en de camaraderie binnen de wellness-gemeenschap.