Over lucide dromen
Als je droomt en dan wakker wordt, realiseer je je dat je hebt gedroomd. Het kan soms even duren, maar na een poosje besef je dat je gedroomd hebt. In de droom leek alles echt… nu word je wakker en het is (gelukkig of niet) ‚maar‘ een droom.
Dromen, gewoon dromen, onttrekt zich aan jouw wil: je droomt tegen wil en dank. Maar is dat altijd zo? Kan het ook anders?
Jà natuurlijk, want anders had ik deze pagina niet gemaakt 🙂
Als je je ervoor interesseert, lees dan gauw door. Er is niks engs of geheimzinnigs aan lucide dromen, aan dromen creëren. Het is wetenschappelijk bewezen dat het kan en veel mensen, waaronder kunstenaars, doen het en worden er heerlijk creatief door.
Wat is lucide dromen?
Als je lucide droomt ben je je ervan bewust dat je droomt. Je ligt op bed en je bent je er volkomen bewust van dat je daar ligt, maar tegelijkertijd ben je in een andere wereld die je volledig naar je hand kunt zetten. Het kan spontaan gebeuren. Dan droom je en in je droom word je je ervan bewust dat het een droom is die je bezig houdt. Het aardige aan lucide dromen is, dat je het ook heel bewust kunt opwekken. Daarover nu meer.
Je hoeft niet over speciale gaven te beschikken om lucide te leren dromen, al is de een er sneller mee dan de ander. Het belangrijkste is, dat je eerst leert je je dromen te herinneren.
Les 1: je dromen leren herinneren
Ga naar bed met het voornemen om je je eventuele dromen te herinneren. Dat helpt je om het ook daadwerkelijk te doen. Door bijvoorbeeld tegen jezelf te zeggen: „ik ga eens lekker dromen en ik ben van plan ze voor het nageslacht te bewaren“ maak je het jezelf meteen wat makkelijker ze te onthouden.
Leg een bandrecordertje, een dicteerapparaat of kladblok en pen op je nachtkastje. Ook dat helpt je om je je dromen straks te herinneren. Zo geef je voor jezelf aan dat ze je niet koud laten, dat je je ervoor interesseert. En natuurlijk leg je het zo vast, want dromen zijn vluchtig.
De volgende stap is: hopen dat je vanzelf wakker wordt. Als je gewekt wordt door de wekker naast je, dan zul je je waarschijnlijk niet veel meer van je droom herinneren.
Het is dus best belangrijk dat je zorgt voor een voldoende (lange) slaap.
Wil je even wat meer weten over de slaap, klik dan hier voor het slaap-popupje.
Als je wakker wordt, probeer dan langzaamaan wakker te worden. Blijf rustig liggen en laat je droom zachtjes terug komen. Schrijf dan alles zo volledig mogelijk op of spreek het in in je recordertje. Het laatste vind ik zelf prettiger, omdat ik dan minder hoef te „doen“, wat tegen mezelf praten alleen…….. Schrijven is meteen weer zo’n gedoe, maar het kan wel!
Waarom het zo belangrijk is dat je je dromen kunt herinneren?
Als je jouw lucide droom niet herinnert, wat zou je er dan aan hebben. Vandaar dus. Op zich heeft het niet veel met lucide dromen te maken maar het is een voorwaarde zonder welke verdere pogingen weinig zin hebben.
Les 2 Leren lucide te dromen
Het begint overdag
Lucide dromen leren begint gewoon overdag. Vraag je in de loop van de dag regelmatig af of je droomt of wakker bent. Zo leer je iets aan dat je straks ook in je dromen gaat doen: kijken of je droomt of niet.
Nou is het verleidelijk om je de vraag te stellen en dan meteen het antwoord klaar te hebben: „nee“ dus! Maar dat heeft geen zin. Als je je afvraagt of je droomt kijk dan eens rond en ga eens na of alles is zoals het „hoort te zijn“. Staat alles op zijn plaats, kun je je normaal bewegen, voel je wat je in je handen houdt, hoor je wat er om je heen is? Probeer eens te zweven… zie je wat je leest? Kijk of de gewone alledaagse dingen zijn zoals je gewend bent en of je misschien gaven hebt die je nooit eerder hebt gehad. That’s it.
Je kunt je het beste voornemen om dit te doen op speciale tijden, bijvoorbeeld als je opstaat van een stoel, als je gaat eten, als je je koffie drinkt. Maar probeer het wel geregeld en regelmatig te doen. Door momenten vast te leggen vergeet je het niet. Deze stap is erg belangrijk.
Des nachts
Als je je hebt aangeleerd om je overdag regelmatig de vraag te stellen: „droom ik?“ dan zul je dat ook in je droom gaan doen. Als je dan droomt op de „ouderwetse“ manier ga je in sommige dromen vanzelf over op lucide dromen.
Wat je ook kunt doen, het is míjn favoriete manier, is om te kijken welke beelden in je opkomen. Het beste moment daarvoor is als je net op bed ligt of als je van slapen overgaat in waken en de tijd hebt.
Schenk terloops aandacht aan die beelden, probeer ze niet vast te houden, maar bekijk ze zoals oma-voor-het-raam de kinderen bekijkt die langskomen….. met belangstelling en vluchtig.
Soms zul je merken dat die beelden aanhouden en zelfs zul je merken dat ze gevolgd worden door andere beelden. Zo kan een verhaal ontstaan. Door te „spelen“ met wat je ziet kun je je eigen verhaal maken. De mogelijkheden die dan ontstaan zijn eindeloos.
Wat schiet ik er mee op?
Waarom zou je lucide willen dromen vraag je je misschien af.
Er zijn heel wat redenen te bedenken: bijvoorbeeld, dat het leuk is om te kijken of het echt kan, om te onderzoeken of ik je hier niets op de mouw aan het spelden ben.
Je kunt er ook een beter inzicht in je zelf door krijgen.
Het kan je voeden met ideeën voor verhalen als je schrijver bent, of met beelden als je schildert.
Het kan je op ideeën brengen als je je leven een andere wending zou willen geven.
En je kunt het doen „voor de leuk“. Het zijn allemaal geldige redenen.
En wat als ik nou paranormaal word?
Maak je geen zorgen: je wordt niet paranormaal (als dat al iets zou zijn om je zorgen over te maken). En je hoeft het ook niet te zíjn om lucide te kunnen dromen.
Wetenschappelijk onderzoek vanaf rond 1985 heeft aangetoond dat het bestaat en dat iedereen het kan, al zal de één blijken over meer talent te beschikken dan een ander.
Dat niet iedere wetenschapper er even positief over is zal denk ik meer te maken hebben met de carrièreplanning van betrokkene dan met het verlangen meer te weten te komen over wat de menselijke geest allemaal vermag.