Moeilijke situaties

Conflicten vinden we meestal vervelend. Daarom vermijden we ze, geven we tegen onze zin toe en zijn we niet assertief „om de lieve vrede “ te bewaren. Maar is deze lieve vrede wel zo lief? Meestal gaat de ontevredenheid onderhuids door en komt die op de meest onverwachte momenten weer tevoorschijn: steken onder water, gespannen stiltes, dwars liggen om het dwars liggen etc.

Omdat velen onder ons niet geleerd hebben goed met ruzies om te gaan, zie je vaak het volgende gedragspatroon optreden bij mensen: men ontloopt, vermijdt of trekt zich terug. Men dekt de dingen toe, men forceert of zoekt een compromis. Dit alles afhankelijk van het belang van het probleem of de energie die je ervoor over hebt.

Wat is een ruzie eigenlijk?

De kern van een conflict is: ik wil dit en de ander wil dat niet. Gevolg van dit verschil: er ontstaat een tegenstelling, wrijving of spanning vol met beladen stiltes. Je voelt je verkrampt en gemaakt in de omgang. Het kontakt is onecht en er zijn angstige gevoelens. Hoe ga je hier nu mee om. Hoe kom je hier uit? Het lijkt vaak alsof je in een vicieuze cirkel zit. Inzicht kan o.a. helpen om eruit te komen.

Wat betekent een conflict voor jou?

Je krijgt op deze vraag een helder antwoord als je eens stilstaat bij de volgende vragen:
waar denk je nou aan bij de woorden agressie, kwaadheid, boosheid, woede? Misschien is het wel angst?!
Wat maakt je bang? Waar ben je het meest bang voor: voor de woede in jezelf of in de ander?
Wat zou je het liefst willen leren: je eigen kwaadheid uiten of leren omgaan met de kwaadheid van een ander?
Wanneer was je trouwens voor het laatst kwaad? Roep de situatie nog eens in herinnering. Wat voelde je en wat deed je?.
Bestaat er in je leven nu een sluimerend conflict, een onoplosbaar conflict, een conflict dat je wegstopt??

Kies een conflict, zie de persoon voor je, kijk deze aan. Zet hem of haar een paar meter van je af. Denk eraan jij bent nu even de regisseur van dit drama.
Wat zou je willen zeggen? Voel je sterk, voel de levenskracht door je heen stromen. En zeg vervolgens wat je wilt zeggen.
Hoe reageert deze persoon????

Gebruikte wapens in een conflict

Onderstaand volgt een rijtje van enige slechte stijlen bij het ruzie maken. Zodra je ziet welke stijl iemand hanteert, kun je misschien gemakkelijker het conflict hanteren.

  • zegeltjes sparen: opkroppen en dan later ontploffen
  • psyscho-analyse: je zegt dat wel, maar volgens mij ben je bang om…
  • afmakertje: goed hoor jij hebt gelijk
  • etiketteren: je bent nu eenmaal een luie donder
  • Atoombom op Lutjebroek: dreigen met gevolgen die niet in verhouding staan met het geschil. B.v. iemand komt een keer te laat en je dreigt met ontslag.
  • Stekels opzetten: ja hoor. Ik doe het toch nooit goed. Je moet ook altijd mij hebben.
  • Schuldgevoel oproepen: door jou kan ik nooit…. Jij houdt nooit rekening met me.
  • Breekbaar: hou op ik kan er niet tegen. Ik krijg er hoofdpijn van.

Herken je een van deze stijlen bij jezelf of bij anderen personen?
Welke wapens gebruik jij?
Voor welke valkuilen ben je bang?
En welke manieren kun je wel goed te baas bij de ander?

Author

  • Hans van Eickel

    Hans van Eickel, onze gewaardeerde Fitness Expert uit het pittoreske Amsterdam, belichaamt de holistische ethos van InnerNed met zijn gebalanceerde benadering van dieet en rigoureus fitnessregime. Zijn expertise, vloeiend gearticuleerd in zowel Nederlands als Engels, overbrugt de kloof tussen diverse wellness-enthousiastelingen. Met een wereldwijde voetafdruk in verschillende fitness-evenementen, brengt Hans de lezers van InnerNed een blik op mondiale fitness-trends en de camaraderie binnen de wellness-gemeenschap.