Als je de term Aromatherapie hoort, denk je waarschijnlijk dat dit een van de vele alternatieve therapieën is. Sommigen denken aan een schoonheidsbehandeling met, meestal, vrij kostbare oliën. Anderen denken aan massages die tot algehele ontspanning kunnen leiden.

Verder kennen we allemaal de flesjes etherische oliën, te koop bij warenhuizen of bij reformzaken.

Meestal staan deze dan naast de vele soorten potpourri’s met de bedoeling de etherische olie hierop te druppelen om een bepaalde geur te versterken. Ook kun je de etherische olie in een bakje water druppelen of in een brandertje. Hierop kom ik later nog terug.

Maar…..Aromatherapie is absoluut meer dan een trend. Het is een effectieve, holistische geneeskunst, die gericht is op het voorkomen van ziektes en de symptomatische behandeling van lichte aandoeningen.

De toepassing van etherische oliën stamt volgens archeologen en wetenschappers al vanaf 3000 v. Chr. In Egypte werden zalven, pasta’s, parfums samengesteld uit een grote verscheidenheid van bomen en planten. Vaak werden houten vaten met oliën bijgezet in de piramides en werden de doden gebalsemd met mirre en ceder.

Ook werd in Arabische geschriften de kunst van het distilleren aangetroffen, een manier die nog steeds, ook nu, wordt toegepast, zij het wat verfijnder.

Een belangrijke waarschuwing: neem nooit etherische oliën in!!!! Dit kan gevaarlijk zijn.

Het is onbegrijpelijk dat in simpele begeleidende boekjes die worden aangeboden, nog steeds staat dat je etherische oliën op bijvoorbeeld een suikerklontje kunt innemen of een aantal druppels aan de thee kan toevoegen. Doe het niet!!!

Er zijn gevallen bekend dat mensen maag- en slokdarmklachten kregen, ernstige lever- en nierklachten en dat is logisch als je weet dat bijvoorbeeld 1 druppel etherische olie vele kilo’s van een bepaalde plant/struik vraagt.

Bovendien is de opname van etherische oliën het meest effectief door opname via de huid en door inhalatie.

Wrijf bijvoorbeeld wat knoflookolie onder je voetzolen en je zult merken dat na zo’n 15 minuten de geur van deze olie in de adem terug te vinden is. Zo snel is de opname door de huid!

Het is verder van belang te weten dat etherische oliën NOOIT direct onverdund op de huid mogen worden aangebracht. Er zijn enkele uitzonderingen: theeboom-olie (teatree) en lavendel zijn daar een voorbeeld van.

Etherische oliën moeten altijd toegevoegd worden aan een z.g. draagolie. Het beste kan hiervoor een zuivere plantaardige olie gebruikt worden, zoals zonnebloemolie (eerste koude persing), druivenpitolie, amandelolie, om maar enkele redelijk goedkope en goede basisolieën te noemen.

In de aromatherapie geldt de regel: „Meer is beslist niet beter.“

TIPS:

  • Wil je zelf gaan experimenteren, koop een goed boek over aromatherapie. Er zijn vele goede boeken te koop.
  • Koop etherische olie van goede kwaliteit. Op het etiket moet zowel de botanische naam staan als het deel van de plant.
  • Vermijd etherische oliën die niet in ondoorschijnend glas worden aangeboden.
  • Vergelijk de prijzen in diverse winkels: een flesje rozenolie voor een tientje is een lachertje.
  • Gebruik je neus: als je aan een flesje ruikt en je bespeurt een weeïge, ranzige lucht, heb je alle kans dat de etherische olie vermengd is met een goedkope draagolie en te koop wordt aangeboden als zuivere olie.

Natuurlijk is het zo dat de beste kwaliteit oliën tevens het duurste is. Bedenk echter, dat je slechts weinig nodig hebt om resultaat te behalen.

Een prettige atmosfeer in je huis

Etherische oliën kun je heel goed gebruiken om een prettige atmosfeer in je huis te scheppen.

Vul de schaal van je aromalampje met water en voeg hieraan enkele druppels etherische olie toe, bijvoorbeeld: lavendel, sinaasappel, bergamot, den.

Je zult merken dat de ruimte gevuld wordt met een heerlijke geur.

Pas ook hierbij op dat je geen synthetische oliën gebruikt (bijv. nagemaakte rozenolie of zogenaamde “parfumoliën“). Verblijf je wat langer in een ruimte waar je dit soort oliën brandt, dan kun je misselijk worden of hoofdpijn krijgen.

Tot slot:

Heeft de griep ook in jouw huis toegeslagen en ligt je partner of kind hoestend en koortsig in bed, verdamp dan wat teatree-olie in een lampje, eventueel onder toevoeging van een paar druppels eucalyptus.

Je slaat daarbij twee vliegen in een klap: de atmosfeer in huis wordt gezuiverd en de afweer wordt verhoogd.

Zo zijn er talloze prachtige voorbeelden en recepten te geven van de toepassing van etherische oliën, met recht een gift van de natuur!

Author

  • Hans van Eickel

    Hans van Eickel, onze gewaardeerde Fitness Expert uit het pittoreske Amsterdam, belichaamt de holistische ethos van InnerNed met zijn gebalanceerde benadering van dieet en rigoureus fitnessregime. Zijn expertise, vloeiend gearticuleerd in zowel Nederlands als Engels, overbrugt de kloof tussen diverse wellness-enthousiastelingen. Met een wereldwijde voetafdruk in verschillende fitness-evenementen, brengt Hans de lezers van InnerNed een blik op mondiale fitness-trends en de camaraderie binnen de wellness-gemeenschap.