Voeding: om te voeden, niet om te vullen

Een tijd van eindeloze hoeveelheid diëten. Light, halfvol, gemaksvoeding, kant- en klaarmaaltijden. We leven in rijkdom maar eten ons arm.

Volwaardige voeding wordt afgeschaft. We raken steeds meer vervreemd voor wat natuurlijke en volwaardige voeding is. Voeding is technologie en geïndustrialiseerd. Voeding is reclame geworden. Goede en eerlijke informatie is beperkt. Informatie wisselt voortdurend en spreekt elkaar weer tegen. Overdracht en overlevering van ouder op kind is doorbroken. 

Het lastige is ook nog dat we last hebben van compensatiegedrag: we gaan voedingssupplementen innemen zodat we toch nog onze bouwstoffen binnenkrijgen…. Hiermee voeden we vooral de portemonnee van twee industrieën: de snelle voedingsindustrie en ook nog de supplementenindustrie. 

Een gehele nieuwe generatie groeit op met kant en klaar, zo in de magnetron. Kinderen weten niet meer dat wortelen op het land groeien en niet “van de supermarkt” komen. Het ironische is dat vele mensen in huis een dure keuken, met dure inbouwapparatuur hebben. Koken ze wel in die keuken ?

De gezondheidszorg weet te weinig van voeding. Het onderwijs, de opvoeding weet niet meer over onze eerste, en belangrijkste bron van energie. Voeding is om ons te voeden, niet om te vullen !

Onze huidige kijk op voeding moet veranderen !

In oude culturen en in onze oude Westerse medische kennis alsook in de Oosterse Voedingsleer ligt onze antwoorden op bovenstaand probleem

Welke factoren moeten we dan bekijken?

– Bereidingswijzen: bewerk voeding zo min mogelijk en gebruik alles zoveel mogelijk .

– Herkomst: neem voeding dat bij ons land hoort. Dat geeft de energie aan de mensen die er wonen, die ze nodig hebben. Voeding is klimaatgebonden.

– Groeiwijze: eerlijke groei, natuurlijke groei geeft de meeste bouwstoffen. Voorkeur gaat uit naar biologisch-dynamische aanpak. Dit komt het dicht bij de natuurlijke groeiprocessen.

– Volwaardigheid: zo min mogelijk bewerkt. Geraffineerde voeding is de meest ongelukkige voeding die je kan nemen. Weinig tot geen bouwstoffen en het lichaam maar proberen die rommel te verwijderen.

– Bewerkingsmethodes: hoe meer voeding is bewerkt des te minder levenskracht zit erin. Voorkeur dus voor verse voeding.

– Seizoen: Planten groeien in bepaalde seizoen en leveren dan de meeste kracht. Aardbeien horen niet in de winter thuis !

– Levensstijl: onze levensstijl is van grote invloed op onze eetpatronen. Het is belangrijk om aandacht te hebben voor het bedenken, aanschaffen, bereiden, nuttigen en verwerken van ons eten en drinken.

– Alle bouwstoffen zijn van belang: koolhydraten, vetten (onverzadigde en enkelvoudige), eiwitten, vitamines. Essentieel is deze uit eerlijke voeding te halen en niet uit supplementen.

– Streng lijnen is zinloos: het jojo-effect geeft weer gewichtstoename.

– Drink niet bij het eten, maar kauw goed en gebruik je speeksel om de vertering goed op gang te brengen.

– Wees een goed voorbeeld voor je kinderen: goed voorbeeld doet volgen. Ook denken we dat soms niet.

– Eet niet te heet of te koud (uit de ijskast “bevriest” je spijsvertering).

Onze 4 funderingen van ons bestaan zijn: – Voeding – Beweging – Aanraking en Uitwisseling – Rust en Bezinning

Als we deze niet eerbiedigen en serieus nemen, dan nemen we ons-Zelf niet meer serieus. We vragen om problemen en ziekte op fysiek en mentaal gebied zijn het resultaat. Het is niet voor niets dat vooral na de oorlogen in de 20ste eeuw Obesitas, Diabetes, chronische ziektes als reuma explosief, buiten proporties zijn gestegen.

Geeft dat ons niet te denken: is er sprake van Gezondheids – Zorg in Nederland ? Of is er sprake van Symptomen – Zorg in Nederland?

Wanneer zijn wij zover dat wij ook Zelf Zorg dragen voor onze Gezondheid?