Ik zal me hier beperken tot het aangeven van een aantal veel gebruikte spijzen en dranken die je het best in niet te grote hoeveelheden tot je kunt nemen en als je ze neemt, dan in het goede jaargetij.Het zijn algemene aanwijzingen. Van persoon tot persoon kan het verschillen! Het boek “Voeding volgens de vijf elementen” van Barbara Temelie (uitgeverij Schors, ISBN 90 6378 305 1) is een fantastische vraagbaak. Een deel van de hier gegeven aanwijzingen is uit dat boek afkomstig.
Thee.
Vrijwel alle thee, ook kruidenthee, koelt. Drink het daarom, net als koffie, niet teveel. Zoals bij alle dranken geldt, dat het natuurlijk niet erg is als je een keer of twee per dag thee drinkt, maar zeker als je last van je ontlasting hebt kun je beter wat minderen of andere theesoorten proberen. Driejarenthee en thee met venkelzaadjes of steranijs warmen en zijn zeker in de winter prima geschikt.
Koffie.
Koffie droogt uit. Niet voor niets zeggen ze, dat je lelijk wordt van koffie ;-). Een alternatief zou Bambu of dergelijke kunnen zijn; wel even wennen hoor!
Alcohol.
Ook alcohol droogt uit. Bier is te koud en teveel. Het belast de milt en de maag. Een wijntje op z’n tijd, en dan vooral (ook fysiek) warme, dus rode wijn, is een okee. Bisschopswijn is ‘perfect’ in de winter.
Zuidvruchten.
Het kalium-natriumgehalte van sinaasappels is honderden malen te hoog. Sinaasappels koelen dus enorm. Bananen zijn nog een graadje erger. Zeker voor baby’s dus af te raden! (zie ook de pagina over babyontwikkeling)
Niet te vaak nemen en zeker niet in de winter. Aardappels geven veel vitamine C. Dit alles geldt ook Tomaat, Ananas, Kiwi en Citroen. In de zomer met mate kan het natuurlijk wel verkoelend zijn.
Bij sommige soorten maagpijn kunnen zuidvruchten de pijn verlichten.
Kaas
Kaas is vaak veel te zout; hoe ouder hoe zouter. En kaas verslijmt in je. Jonge ongezouten kaas levert nog de minste problemen op als je het matig gebruikt. En wees in ieder geval wat terughoudend met zachte kazen.
Melk
Ook melk verslijmt en is verantwoordelijk voor een groot aantal snotterende Neder- en medelanders. Halfvolle en magere melk verslijmen minder.
Rauwkost
Onze veelgeprezen rauwkost is – met mate – goed voor in de zomer, maar in de winter zou je er niet teveel van moeten eten. Je raadt het al: te koud! Als je het toch in de winter wilt eten, doe er dan verwarmende kruiden doorheen.
Chocolade
Veroorzaakt een heet en giftig slijm. De energiestroom kan erdoor worden geblokkeerd wat kan leiden tot gezwellen. Je kunt chocolade, en chocolademelk al helemaal, het beste maar vergeten!
IJs
Is altijd te koud. Je maag moet het maar weer zien op te warmen tot 37 graden. Daar gaat heel veel energie mee heen die beter anders kan worden gebruikt. Noch in de zomer, noch in de winter aan te raden. Hoewel…nou, een kleintje dan, als het warm is……. en langzaam likken, niet eten :-).