Is volgens jou temperatuur duidelijk voelbaar? Natuurlijk! Wat te denken van een warme douche, een hete sauna. Hete thee en ijs. Maar… het is net zoiets als bij het weer: met de fysieke temperatuur is niet alles gezegd.
“De” Chinezen (even lekker generaliseren) zeggen, dat elk voedingsmiddel ook een eigen energetische temperatuur heeft. Die temperatuur voel je niet, maar hij heeft wel invloed op je gezondheid. Het is een temperatuur die in de voeding zit en die jou kan verwarmen of kan koelen. Een energetisch neutraal voedingsmiddel heeft een kalium – natriumverhouding van 5:1. Als het aandeel van kalium kleiner dan 5 is, is de voeding verwarmend. Is het hoger, dan koelt het.
Je hebt dus energetisch warme, koude en neutrale voedingsmiddelen.
Het hangt van je lijf en je conditie af welke voedingsmiddelen, welke energetische temperatuur, voor jou geschikt is.
Maar één ding is zeker: te koud (fysiek èn energetisch) is zelden goed. Je milt kan er niet tegen. Allerlei vervelende kwalen als diarree zijn te wijten aan een energetisch te koude voeding. Maar ook je weerstand neemt er van af en dus ben je bevattelijker voor allerlei ziekten.
Bananen en sinaasappels bijvoorbeeld, zijn verschrikkelijk koud. En zo kan het gebeuren, dat je vrolijk elke ochtend een een flinke hoeveelheid eigengeperst sinaasappelsap neemt en zo bewerkstelligt dat je afweer vermindert!
Dat alles heeft te maken van het middelste deel van je lichaam. De Chinezen noemen het de Middenwarmer.
Sterke belasting van de Middenwarmer kan tot allerlei vervelende klachten aanleiding geven, tot allergie toe.
De temperatuur van eten en drinken is dus niet alleen af te leiden uit de fysieke temperatuur (ijs, erwtensoep), hoe het voelt, maar hangt ook af van de energetische kwaliteit.
Voeding van onze breedtegraad
Een stelregel die, lijkt me, logisch klinkt is, dat voedingsmiddelen die hier vandaan komen al een heel eind tegemoet komen aan de temperatuur die we nodig hebben.
In de tropen heb je koelende voedingsmiddelen nodig, en die groeien er ook: thee, sinaasappels en bananen groeien niet voor niets dichter bij de evenaar.
Hier moet het allemaal wat warmer zijn.
Als je in den vreemde bent, met vakantie en zeker als je daar gaat wonen, zul je soms verlangen naar echte Hollandse kost. Dan speelt gewenning en een aangeboren constitutie een belangrijke, maar niet te veronachtzamen, rol.
Het is opvallend, dat mensen uit landen van rond de evenaar zich hier vaak beter voelen als ze voedsel nemen uit hun land van herkomst, van hùn breedtegraad. Zo las ik ergens dat asielzoekers zich wat happier voelen in hun moeilijke situatie als ze geregeld kunnen eten wat ze van huis uit gewoon zijn. Iets om rekening mee te houden, lijkt me.
Voeding uit dit jaargetij
Daarnaast is het belangrijk om te eten wat het jaargetij schaft.
In de zomer groeien ook bij ons gewassen die koelend zijn.
In de winter groeit wat warmt: boerenkool bijvoorbeeld is warm, omdat er eerst de vorst overheen is gegaan. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld spruitjes. Vanuit de Chinese visie zijn deze groenten onderhevig geweest aan een extreem yin (kou) en daardoor gaan ze over in een yange (warme) kwaliteit. Daarom eet je kool en spruitjes het beste als de vorst erover heen is gegaan.
Rookworst: idem dito; door het rookproces wordt het vlees yang en het zal je dus verwarmen.
Er is op deze site ook een uitleg over wat Yin en Yang is.
Als er op de andere voedingpagina’s wordt gesproken over koude en warme spijzen en dranken, weet dan, dat het ook over de energetische temperatuur kan gaan.