Vasten: hoe pak je het aan?

Vasten lijkt eenvoudig, en dat is het ook 🙂
Maar het is goed om een plan te maken, vooral te kijken wanneer je het zult doen.

Het is belangrijk dat je niet vanuit een opwelling gaat vasten, want de kans dat het dan werkt en dat je het er goed vanaf brengt is dan veel kleiner dan dat je het weloverwogen doet.

Ga eens voor jezelf na, wat je motivatie is.
Ga je vasten om te lijnen, voor je uiterlijk of voor je gezondheid?
Wil je vasten vanuit een spirituele behoefte?
In het eerste geval kun je je voorbereiden door een tijdje gezond en wat minder te eten.
In het tweede geval kun je daarnaast je kuur inbedden in een ritueel waarin plaats is voor yoga, meditatie of andere methoden die je liggen; je leefruimte inrichten met het oog op die dagen waarin je meer aandacht hebt voor je lichaam en geest.

Meer in het bijzonder kun je aandacht besteden aan planning en de keuze van de geschikte tijd:

Voorbereiding

Voor je begint met vasten is het goed een plan te maken.
Begin niet zomaar; vraag je af of dit het goede moment is, wat je motivatie is en of die op dit moment sterk genoeg is.
Hoewel vasten je erg goed kan doen is het  niet altijd een pretje. Het is goed je dat te realiseren, tevoren, voordat je je kuur onverwacht moet afbreken wat je motivatie voor een volgende keer verkleint.

Een week of een paar dagen voordat je gaat vasten zou je er goed aan doen vast wat te minderen met eten.
De dag voordat je begint zorg je ervoor dat je darmen leeg zijn, want achtergebleven etensresten veroorzaken rotting en daarmee verontreiniging van je bloed. En dat was nu juist niet de bedoeling.

Je darmen schoonmaken

Er zijn vele manieren om je darmen te ledigen. Hieronder geef ik er drie.

  • Een bad
    Een liter of twee water van een temperatuur die wat hoger dan je lichaamstemperatuur ligt met een aftreksel van kamille via je anus je darmen in laten lopen, een minuut of 5 binnenhouden en dan eruit laten lopen.
    Zelf ben ik niet zo voor darmbaden, omdat ik denk dat ze de darmflora kunnen aantasten. Het is bovendien een heel gedoe.
    Daarom zou ik thee nemen.
  • Een dag of wat tevoren drink je thee van senneblad of sennepeulen, van brandnetel, agrimonie, berkeblad of guldenroede (wissel dat die dagen af). Deze theeĂ«n hebben elk weer een andere, voor het vasten aan te bevelen, werking.
  • Is het je teveel gedoe, neem dan een laxeermiddel in. Ik ben er helemaal niet voor, maar anderen vinden dat oke.

Meer over Darmreiniging!

De beste tijd

Ga niet vasten als je in de put zit of tot over je oren met werk zit. De zomer is een prima tijd om te vasten, maar ook ‘s winters (kerst, nieuwjaar, boerenkool en spruitjes) kun je kalm aan best eens vasten.

Misschien kun je er een paar dagen van je vakantie voor gebruiken. Ga lekker wandelen, de ramen open, naar buiten. Frisse lucht en beweging (matige beweging!) zijn ideaal als ondersteuning van je vastenkuur.