Chinese Voedingsleer 4 – YinYang

Wanneer je over de Chinese Voedingsleer spreekt dan ontkom je niet aan de filosofie van het YinYangdenken. Het YinYangdenken is een methodiek om Natuurlijke Processen waar te nemen en te beschrijven. Het symbool, misschien het bekendste symbool ter wereld, is:

Wat betekent dit symbool nu eigenlijk ? Het wordt Taiji-symbool of het YinYangsymbool genoemd. Veel mensen denken dat het hierbij alleen gaat om tegenstellingen, tegenpolen, uitersten. Het gaat echter om de partnerschap die schijnbare tegenstellingen vertegenwoordigen.
Voorbeelden zijn:
– dag en nacht
– warm en koud
– licht en donker
– voor en achter
– hoog en laag

Het “zwarte” en het “witte” kunnen echter niet zonder elkaar bestaan ! Er is geen nacht als er ook geen dag is. De nacht gaat over in de dag. De nacht en dag zijn elkaar schepping en creëren elkaar. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Je kunt een vergelijk trekken met een batterij: het is een bron van energie en van kracht. Deze energie wordt in het Chinees Qi genoemd (zie ook vorige artikel !). Energie of Qi kan alleen maar stromen omdat er twee polen (plus en min) in de batterij zitten. Beide polen moeten in verbinding staan met elkaar en in potentie in elkaar aanwezig zijn. De Qi is de ene krachtbron die de Natuurlijke processen in beweging brengt.

Belangrijke Essenties bij het YinYangdenken zijn dus:
1. Scheppen
2. Creëren
3. Transformeren
4. Transporteren
5. Voeden

Hoe vertaalt dit zich nu naar voeding?

In de Chinese Voedingsleer wordt meer gekeken naar wat voeding met je doet NADAT je het hebt gegeten. In tegenstelling tot de Westerse visie: zij onderzoeken wat in voeding zit voordat het wordt gegeten.

Wanneer voeding is gegeten kunt u denken aan bijv. de thermische werking van voeding: warm, heet, koud, neutraal. Voeding kent eigenschappen van Verwarmen en Koelen.

Hoe werkt dit dan?

Verwarmen
Het meest tot de verbeelding sprekend voorbeeld is het eten van peper of chili’s. Teveel hiervan leidt tot: zweten, hitte, brandend gevoel, snel gaan bewegen, willen blussen, rood aanlopen. Allemaal verschijnselen van Verwarmen (zelfs oververhitting). Kleine tip hierbij is: nooit blussen met water !!! Dit geeft stoom en is nog heter dan water. Blussen met brood !!! Pas na afkoeling iets drinken.

Koelen
IJskoude voeding geeft weer een hele andere thermische werking. Stel je voor dat je water langzaam afkoelt. Wat gebeurt er dan ? Het water wordt trager, dikker, stijver en transformeert langzaam tot ijs.
Eet en drink je veel koude producten dan vertraag je je spijsverteringsstelsel. Ons lichaam functioneert bij ong. 37 graden. In plaats van verteren en verwerken is het lichaam steeds maar bezig om de temperatuur te verhogen om zo de spijsvertering te laten plaatsvinden. Deze energie kan dus niet besteed worden aan een goede vertering ! De spijsvertering begint in onze mond met enzymen (amylaseproces). Deze enzymen kunnen alleen hun werk doen bij 37 graden.
Ook de maag, als grote maalspier, vertraagt in haar werking door kou.
Met andere woorden: te koud eten en drinken legt onze vertering plat. Diarree, buik- en maagkrampen tot gevolg. Al eens meegemaakt op een hete zomerdag: snel en veel koud drinken?
Kleine tip: drink lauw of lauwwarm. Drink weinig of niet bij het eten (laat speeksel het werk doen ipv voeding wegspoelen).

Samengevat: onze voeding kent dus thermische eigenschappen van Verwarmen en Koelen. Verwarmen is Yang, Koelen is Yin.

Voorbeelden van Yinne en Yange voeding

Koud(Yin)Tomaat, Augurk, Ananas, Kiwi, Yoghurt, Rauwkost, Mineraalwater, Sla, Radijs, Komkommer, Zomerpompoenen, Yoghurt
Neutraal: Wortelen, Bonen, Granen, Peulvruchten, Noten, Rundvlees
Warm (Yang): Lamsvlees, Alcohol, Wortelen, Koolsoorten, Pastinaak, Ginseng, Vis, Pluimvee, Gedroogde Kruiden, Specerijen

We kunnen hiermee stoeien.

Wanneer we ons heel koud voelen, koude handen en voeten, traag, bibberig, dan is het een mogelijkheid om “heter” te gaan eten.
Wanneer we een robuust type zijn, erg druk, rood hoofd, altijd warm hebben dan kan “koeler” eten mogelijk ondersteunen.

Voeding is geen wet van meden en persen. Het is een “spel tussen Yin en Yang”. Vooral veel plezier in “Hoe voed ik me-Zelf ?”.