Chinese Voedingsleer – Qi

In m’n vorige artikel heb ik al aangegeven dat de Chinese voedingsleer uitgaat van de energetische werking van voeding. Voeding geeft ons Qi (uitspraak is Tsjie).

Qi is een Chinees begrip dat zich moeilijk laat vertalen. We kunnen het alleen maar omschrijven.

Veelal wordt Qi uitgelegd als Levenskracht of Levensenergie. In de Westerse wetenschap wordt ook gesproken over Bio-elektriciteit. Qi is een soort krachtveld, een “lijm” dat alles, alle Natuurprocessen, met elkaar verbindt. Een mooie uitspraak om Qi te beschrijven:
” Een bloem die bloeit is boeiend… maar de Kracht die de bloem doet bloeien is nog boeiender……”

Zoals gezegd: voeding moet ons Qi geven.
Kracht , gegeven door onze natuur, aan de mens. Om te kunnen groeien, om te kunnen ontwikkelen, om gezong en vitaal te zijn en te blijven.
Hierdoor spreekt men dan ook liever van Levens-middelen dan voeding.

Wanneer hebben levensmiddelen Qi ?

De meeste Levenskracht in voeding zit wanneer het:
– vers is
– eerlijk verbouwd is (biologisch / biologisch-dynamisch)
– lokaal is (eet het eten dat bij ons woongebied hoort)
– gevarieerd
– zo min mogelijk bewerkt
– uit het treffende seizoen

In vergelijk met vroegere tijden (voor de industriële bewerkingen van voeding) zijn voedingswaarden gekelderd met ongeveer 20 – 30 % in bouwstoffen, smaak en kwaliteit. Daarnaast voegen we steeds meer additieven en bewerkingen toe t.b.v. houdbaarheid en om het eten smaak te geven. Eerst worden bouwstoffen eruit gehaald en vervolgens weer toegevoegd zoals vitamines, calcium en mineralen. Dat om ons de indruk te geven dat die voeding gezond voor ons is ?!
Heel langzaam begint de Westerse wetenschap wel in te zien dat de oude Chinese Voedingsleer ons veel te bieden heeft.

Helaas kunnen we in onze tijd niet allemaal weer terug naar een eigen moestuin. Om eerlijke voeding, met veel Qi, te stimuleren, moeten we anders gaan kiezen ! Zoek en vraag naar eerlijke voeding in uw supermarkt, winkel. Of ga naar de Natuurvoedingswinkels.