Chinese Voedingsleer

Basis

Waar de Westerse Voedingsleer uitgaat van meten, wegen, tellen, calorieën en bouwstoffen, kent de Chinese Voedingsleer heel andere uitgangspunten.

Fascinerend is dat zij uitgaan van de energetische werking van voeding.

Kenmerkend voor de oude Voedingsleer is dat zij:

1. een filosofie heeft
2. een historische achtergrond en ervaring kent
3. een systematische verklaring geeft
4. veilig, preventief, curatief en hoogwaardig is voor onze gezondheid
5. economisch haalbaar is

Als we deze punten kort toelichten dan zien we dat de eerste aantekeningen over voeding al gevonden worden zo’n 3000 jaar geleden. De Keizer Shen Nong (de Rode Keizer) beschreef al ongeveer 3.500 jaar voor Chr. bevindingen ten aanzien van voeding en kruiden. Sun Si Miao leefde van 618 – 907 voor Chr. en gaf het belang van voeding in de Geneeskunde aan: 

“Wanneer iemand ziek is moet de dokter eerst onderzoeken hoe de leefstijl en het voedingspatroon is van de patiënt”. 

Preventie stond bovenaan en kennis werd van generatie op generatie overgedragen.

Voeding is een voorwaarde in de Chinese Gezondheidsleer.

De Chinese Voedingsleer zijn gebaseerd op oude filosofieën als het Taoïsme. In het Taoïsme gaat men uit van Natuurlijke processen. Door waarnemen en registreren van deze processen ontstonden concepten van Yinyang, Qi (Levensenergie), 5 Elementenleer.

In volgende artikelen zal ik nader ingaan op deze concepten.

Mede hierdoor kan de Chinese Voedingsleer een systematische verklaring geven over effecten van voeding.

De Chinese Voedingsleer beschrijft tevens de effecten van voeding nadat het genuttigd is.

Essentieel voor de mens is dat voeding energie geeft, opbouwend werkt. Men spreekt liever van Levens-middelen dan van voeding.

Levensmiddelen moeten eerlijk, zuiver en veilig zijn. Meestal ervaren we een diepe dip na het eten, zijn we moe. Vreemd. Of juist niet ? Onze huidige eetwijze is zwaar, complex en teveel. Het verteren en verwerken kost meer energie dan dat het in eerste instantie oplevert…

Nog even de verschillen op een rij tussen Oost en West:

WestersVoedsel binnen een bepaalde anatomisch traject omzetten tot assimileerbare, opneembare proportiesStart beschrijvingen begin 20ste eeuwBeschrijving van voeding voordat het is gegetenMeten, wegen, tellen in calorieën, vitamines, koolhydraten, gewicht enz.OostersOmzetten van lichaamsvreemde Energie (Qi) tot lichaamseigen Qi. Het is een aangelegenheid met een individueel karakter.Start beschrijving 3000 jaar geledenBeschrijving van effecten nadat voeding is gegetenEnergetische beschrijving

Bij de energetische werking van voeding gaat het om wat voeding met ons doet nadat we het gegeten hebben.

Waar gaat de energie naar toe? Naar boven, naar beneden, naar binnen, naar buiten ? Verwarmt het eten ons of koelen we ervan af ? De natuur, de smaak, de meridiaangerichtheid, eigenschappen, seizoenen spelen hierbij een allemaal een rol.

Levensmiddelen ofwel Lichaamsvreemde Energie komen ons spijsverteringstraject binnen en moeten via het verwerkingstraject ofwel metabolisme veranderd worden tot Lichaamseigen Energie. Dan pas kan voeding ons voeden.

Hoe we verteren en verwerken is bij ieder individu uniek !
De basis is het voeden van ons “Midden”.

Méér volgt binnenkort!