Ooracupunctuur

Ooracupunctuur of auriculotherapie is een geneeswijze, waarbij het oor wordt gebruikt om klachten te genezen. Pijn, ziekten en niet goed functionerende organen, psychische problemen, kunnen worden behandeld via één of meer ragdunne naaldjes in het oor.
Hoewel ooracupunctuur óók is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM), is het een zelfstandige geneeswijze.

Op het oor bevinden zich zo’n 200 acupunctuurpunten. Deze punten staan in verbinding met bepaalde delen van het lichaam. De oorsprong van ooracupunctuur is Chinees, maar Dr. Paul Nogier, een Franse arts, was de eerste die uitgebreid studie heeft gemaakt van de verbanden tussen aandoeningen, organen en punten op het oor. Dat was in 1957. Daarna is er uitvoerig onderzoek verricht naar de waarde van de auriculotherapie, zowel in China als in het westen, speciaal in Frankrijk en Amerika.

Op de volgende pagina’s vind je een korte uitleg over de werking van de ooracupunctuur en de manier van behandelen. Ik sluit af met een overzicht van de geschiedenis van de ooracupunctuur en als voorbeeld de toepassing ervan bij faalangst, examenvrees en plankenkoorts.