Ziekten en zieken

Eén uitgangspunt hebben alle alternatieve en niet-westerse geneeswijzen gemeen: ze willen niet de ziekte maar de zieke behandelen.

Niet de ziekte, maar de zieke behandelen

Hier in het westen wordt vaak nogal vreemd tegen ziekten en zieken aangekeken.
Als een dokter het bestaat om te zeggen dat “dit alweer zijn tweede maagzweer was, vandaag” (en hij bedoelde niet zijn eigen klachten, hoor…) dan moet je wel concluderen, dat een patiënt in veel gevallen wordt behandeld als een auto: hij bestaat uit onderdelen en je behandelt – of vervangt – een onderdeel.
Daarbij wordt de mens als heel wezen èn als deel van zijn omgeving vaak vergeten.

De westerse geneeskunde

Gelukkig dat er onze westerse geneeskunde is, want niet alle aandoeningen kunnen “alternatief” worden behandeld. De westerse geneeswijze is niet meer weg te denken. Mag ook niet weggedacht worden, want ze bewerkstelligt veel goeds.

Maar veel klachten duiken, na te zijn behandeld, op een andere manier weer op; veel geneesmiddelen vertonen allerlei bijverschijnselen (die soms erger zijn dan de kwaal waarvoor ze zijn voorgeschreven) en ziekenhuizen zijn vaak niet de meest mensvriendelijke omgeving die je je voor kunt stellen. Alle inspanningen van artsen en verpleging ten spijt.

Veel mensen worden zich ervan bewust dat er aan de westerse geneeswijzen ook minder positieve aspecten verbonden zijn: doktoren hebben vaak te weinig tijd – en misschien ook aandacht – om zich te verdiepen in de specifieke problemen waarmee hun patiënten op hun spreekuur komen. Een diagnose is snel gesteld, een pil snel voorgeschreven en vaak is het dat dan.

Een alternatief, een aanvulling

Steeds meer mensen willen dat ze als mens worden behandeld. Niet als representant van één of andere ziekte. Ze willen dat er aandacht is voor hun hun specifieke aanleg, karakter e.d..
Aandacht voor hun situatie die aanleiding kan zijn geweest tot het ontstaan van hun klachten: verdriet, woede, werkdruk, angst, wat al niet…..

Een goed beoefenaar van een  ‘alternatieve’ geneeswijze wil die aandacht niet alleen geven. Hij weet: aandacht hebben voor de patiënt is een voorwaarde voor een succesvolle ‘alternatieve’ behandeling.