Bloesemremedies

Iedereen weet dat de moderne wetenschap, de reguliere geneeskunde, zonder twijfel veel resultaat heeft geboekt op het gebied van lichamelijk lijden.

Als je alleen al kijkt naar de vooruitgang op het vlak van bijvoorbeeld hartoperaties of op het gebied van de plastische chirurgie, dan valt je op welke hoge vlucht kennis en techniek hebben genomen. “Wat kunnen ze toch veel tegenwoordig” zeg je dan bewonderend.

De andere kant van de medaille is dat er vaak alléén naar de symptomen van een ziekte wordt gekeken en geprobeerd wordt deze direct met medicijnen de kop in te drukken. Aan de werkelijke oorzaak van de ziekte of het ongemak wordt vaak voorbijgegaan.

Vooral bij gemoedsaandoeningen zoals depressie, lusteloosheid, verdriet, eenzaamheid, spanningen krijg je vaak een medicijn mee naar huis, zonder dat je de tijd hebt gekregen over je gevoelens te praten.

De bloesemtherapie is een holistische (de héle mens in zijn omgeving betreffende) methode, die in de jaren twintig werd ontdekt door de engelse arts dr. Edward Bach.

Dr. Bach was arts, bacterioloog en specialiseerde zich later in de homeopathie.

Hij was ervan overtuigd dat negatieve gemoedsstemmingen de oorzaak vormen voor tal van ziekten. Hij was een sterk spiritueel en intuïtief mens, die vond dat de ziekte zijn oorsprong vindt in de geest.

Hij was ervan overtuigd dat ziekte een boodschap vanuit de ziel is om te leren veranderingen in ons leven aan te brengen zodat lichaam en geest harmonisch gaan samenwerken.

Als dit laatste het geval is kun je spreken van een “gezond evenwicht”

Nu is het in deze tijd vol stress, waarin soms absurde eisen aan je worden gesteld, de tijdsdruk enorm is, prestatie op topniveau wordt verlangd, vaak moeilijk de harmonie tussen lichaam en geest te bewaren. Deze manier van leven resulteert dan in het krijgen van kwalen en ziekten, zoals bijvoorbeeld een maagzweer, migraine, hoge bloeddruk, hyperventilatie enzovoort.

Dr. Bach ontdekte de genezende kracht van een aantal bloesems en bomen. Hij selecteerde 38 bloesemextracten, de Bachremedies, en behandelde daarmee zijn patiënten. Tevens wilde hij dat de bloesems door iedereen gebruikt zouden kunnen worden.

De bloesems behandelen de hele mens en niet alleen de symptomen of de ziekte. Ze kunnen overal worden ingezet, ook als je andere medicijnen gebruikt. Ze kunnen nooit kwaad.

De bloesems worden uitgekozen op de op dat moment aanwezige negatieve gemoedstoestand.

Bijvoorbeeld: Je hebt een drukke werkdag gehad, er werden hoge eisen gesteld aan je geduld en je incasseringsvermogen. Je merkt dat je je gedachten niet meer tot rust kunt brengen. Als je thuis komt ben je prikkelbaar en een gemene hoofdpijn nestelt zich achter je ogen. Je neemt je voor vroeg naar bed te gaan…… morgen is er weer een dag….. en vervolgens kun je maar niet in slaap komen. Je gedachten malen door je hoofd, je voert innerlijk discussies met collega’s en bedenkt zorgelijk wat je die dag tegen ze had moeten zeggen, maar niet deed.

De aangewezen bloesem om dan in te nemen is de White chestnut (paardekastanje). Deze bloesem kan je helpen je rondtollende, ongewenste gedachten los te laten en je geest tot rust te brengen, waardoor je rustig kunt slapen.

Deze White chestnut is trouwens ook een prima remedie voor kinderen die zich moeilijk kunnen concentreren op school omdat ze teveel piekeren.

Bloesemremedies zijn trouwens heel geschikt om toe te passen bij kinderen en dieren.

Dr. Bach heeft met de ontdekking van de bloesemtherapie een prachtige waardevolle manier van genezing geïntroduceerd.

De laatste jaren is zijn werk op vele fronten voortgezet en zijn er heel veel bloemen, planten en bomen verwerkt in zeer werkzame remedies.

Elk continent heeft zijn eigen bloesemremedies. Zo heb je bijvoorbeeld de Australische bushremedies, de Californische, de remedies uit Alaska, Findhorn, Canada en last but not least, de Hollandse bloesemremedies.

Hoewel dr. Bach vond dat de 38 remedies volledig de lading dekken, is er in de tijd waarin we nu leven veel veranderd. Er is meer spiritueel bewustzijn, de tijdsgeest is veranderd, de geestelijke druk is toegenomen.

Daarom kunnen we blij zijn met de vele ontdekkingen van nieuwe bloesems en met de extracten, die verwerkt worden in geneeskrachtige remedies.

Het is boeiend en uitdagend om bloesemremedies te testen en je te verdiepen in de eigenschappen van de planten die in Europa en elders ter wereld groeien.

Mocht het je duizelen en zie je door de bomen het bos niet meer, een nadeel van zoveel bloesemremedies, vraag dan een consult bij een bloesemtherapeut die je kan adviseren.

In de meeste gevallen zal er een uitgebreid gesprek plaatsvinden waaruit dan een aantal bloesems naar voren komt.

In zowel de bibliotheek als de boekhandel kun je goede boeken vinden over de eigenschappen en helende kracht van bloesems.