De apotheek A-G

Acne – jeugdpuistjes

Zorg dat je buiten komt, in de zon. Was je vaak, maar niet met zeep. Zoek je cosmetica met zorg uit.
Drink niet teveel melk en eet niet teveel rauwkost (zie ook de rubriek over voeding). Ook vet, zoet en snoep zijn niet aan te raden.

Adipositas

Ooracupunctuur kan een grote steun in de rug zijn.

Aften

Vlierbessen of vlierbessenthee; spoelen.

Brandwonden

Geen grote, maar kachelblaren: eerst goed met koud water koelen, dan tandpasta op smeren en deze laten drogen. Let wel op dat het gewone witte is, en zeker geen paradontax!
Esther Veldhuizen

Bijholteontsteking / voorhoofdsholteontsteking

Stomen boven een bak met een laagje heel heet water en daar 5 tot 10 druppels Tea Tree olie aan toegevoegd helpt. Met een handdoek de bak bedekken, je hoofd eronder en goed de stoom inademen/opsnuiven. De Tea Tree olie werkt ontsmettend en je hebt het gevoel dat je hoofd helemaal opentrekt!
Een tip van Alexandra

Ergernis, je vaak ergeren

Eet zure vruchten, drink witbier of thee gemaakt door een handvol tarwe 20 minuten in een halve liter water te koken en afkooksel drinken. Harmoniseert de lever en voedt het Hart. Geen metalen pan gebruiken… en niet overdrijven!

Flauwvallen

Zorg in de eerste plaats voor frisse lucht en ga (dan) ook niet allemaal om de flauwgevallene staan. Het masseren van de voeten en de voetzolen (!) of een punt precies boven op het hoofd werkt meestal prima. Wacht niet te lang met een arts te waarschuwen, er kan per slot van rekening meer aan de hand zijn.

Fysiologisch zout

Om te druppelen als je neusverkouden bent of voorhoofdsholteontsteking hebt: 8,5 gram zout op 1 liter gekookt water.
Ook: een afgestreken theelepel op een bierglas (250 ml) gekookt water.

Griep

Heeft de griep in jouw huis toegeslagen en lig jij, je partner of kind hoestend en koortsig in bed, verdamp dan wat teatree-olie in een lampje, eventueel onder toevoeging van een paar druppels eucalyptus. Je slaat daarbij twee vliegen in een klap: de atmosfeer in huis wordt gezuiverd en de afweer wordt verhoogd. Zie ook: Aromatherapie