InnerNedOver de traditionele Chinese geneeswijze:
Inleiding
Yin en Yang
Yin en Yang in je lichaam
Meridianen & acupunten
Acupunctuur
Moxatherapie
Shiatsu
Tuina
TCM vragenrubriek


TCM toegepast:
Shiatsu
TuinaKleine advertenties:

Yin en Yang in het menselijk lichaam


Acu-popOok het menselijk lichaam is yin èn yang: zo is de bovenkant van het lichaam yang en de onderkant yin; de achterkant is yang, de voorkant is yin.

De Chinezen ontdekten dat iemand ziek wordt als het evenwicht tussen yin en yang in het lichaam verstoord is geraakt. Het kan zijn dat de balans teveel naar één kant is doorgeslagen. Dat bijvoorbeeld Hitte overheerst, maar ook is het mogelijk dat de stroom van voortdurende verandering ergens stagneert.

Dat kan door externe omstandigheden komen (bijvoorbeeld het weer), maar ook door bijvoorbeeld verkeerde voeding, erfelijke eigenschappen of emotionele factoren.

Als ziekte een uiting is van een verstoord evenwicht of van stagnatie van de levensenergie, dan kun je je voorstellen, dat genezing kan plaatsvinden door het evenwicht te herstellen of de stroom weer op gang te brengen.
Dat is wat een acupuncturist of shiatsu-therapeut doet: hij behandelt de energiebanen of meridianen (waarover verderop meer) die in je lichaam aanwezig zijn en de daarop aanwezige punten, door:

Daardoor worden blokkades opgeheven en kan de energie weer vrij stromen, het evenwicht kan zich herstellen en de ziekte verdwijnt. Een goede therapeut zal het daarbij echter niet laten en er misschien zelfs in eerste instantie niet mee begínnen, al zal hij natuurlijk wel proberen de klachten te verminderen.
Het is de bedoeling van de alternatieve en niet-westerse geneeswijzen niet zozeer de ziekte, als wel de zieke te genezen. Geen symptoombestrijding dus.

Een goede therapeut zal daarom eerst eens met jou nagaan hoe het gekomen kan zijn dat je ziek werd. Met andere woorden; hoe het gekomen kan zijn dat de energie is geblokkeerd of in onbalans is geraakt.

Als je je ervan bewust bent hoe dit kon gebeuren, kun je er zelf ook vaak iets aan doen: je kunt beter voedsel tot je nemen, een dieet volgen, anders gaan leven, de oorzaak van spanningen proberen weg te nemen.

In aansluiting daarop, als ondersteuning daarvan, kan de acupuncturist of Shiatsu-therapeut het verstoorde evenwicht verder in balans brengen door invloed uit te oefenen op de in het lichaam aanwezige meridianen en energiepunten.


Meer over de traditionele Chinese geneeskunde:

 Je hebt zojuist de in grijs weergegeven pagina gelezen. Kies een voorgaande of opvolgende pagina:

Inleiding
Yin en Yang
Yin en Yang in je lichaam
Meridianen & acupunten
Acupunctuur
Moxatherapie
Shiatsu
Tuina
TCM vragenrubriek


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken