InnerNedIn therapie / een therapeut zoeken:
Inleiding
Professionaliteit
Macht, kennis en autoriteit
Client-therapeut relatie
Therapie als geschenk
Jouw en therapeut's gevoelens
"Sta in de weg"'s bij therapie
Emotional Freedom Techniques
Kleine advertenties:

Therapie als geschenk

Een geschenk wordt gegeven èn ontvangen

Een goede cliënt - therapeutrelatie is gebaseerd op wederzijds vertrouwen, wederzijdse eerlijkheid en openheid en op deskundigheid en integriteit  van de therapeut.

De één zal heel anders op een therapeut reageren dan een ander. Geen enkele therapeut is De ideale therapeut voor iedereen.

Een goede behandelaar geeft je voldoende veiligheid om je problemen uit te diepen.

Bedenk, dat je gewone leven de belangrijkste leerschool is: of het nu eetproblemen zijn, allergie, woede of jaloezie, maagpijn of menstruatieklachten.
De therapiesessies zijn ervoor bedoeld om je inzicht te geven en gereedschap aan te reiken. Jij moet zelf met dat gereedschap in je dagelijks leven aan de slag. Alleen dan werkt het, werkt het zo snel mogelijk en alleen dan maak je je onafhankelijk van je therapeut.

Iedereen zal wel gespannen zijn, de eerste keer als hij naar een therapeut gaat. Een goede behandelaar zal er dan ook alles aan gelegen zijn dat je je prettig en veilig voelt en je het vertrouwen geven dat wat je nu onderneemt, goed is.

Zonder je te laten zien wat je zelf niet ziet, durft te zien of wilt zien, zal het vaak echter niet gaan. Soms zal het er, afhankelijk van de soort therapie, pittig aan toe kunnen gaan.
Bij een goede therapeut kom je echter ook goed vandaan. Een confrontatie met dingen die je nog niet ziet kan je inzicht geven en je situatie alleen maar verbeteren.

Aan een hulpverlener die je almaar bevestigt in het idee dat "het aan de ander ligt" heb je niet veel. Evenmin heb je er iets aan als je steeds te horen krijgt dat jij het anders had moeten doen. Op zoek gaan naar oorzaken en gevolgen op een objectieve manier en steun en begrip voor wat het met je doet, dát helpt.

Let erop dat je geen adviezen krijgt als je niet de kans hebt gehad je hele verhaal te doen. Het kan voor een therapeut best verleidelijk zijn om maar meteen te beginnen (meestal op de voor hem of haar vertrouwde manier). Maar daar heb je meestal niet veel aan. Het zou best eens zo kunnen zijn dat je samen tot de conclusie moet komen dat je aan het verkeerde adres bent.

Je snapt wel, dat dit alles een nauwe band schept tussen jou en je hulpverlener.
Helaas zijn er altijd die daar misbruik van maken, die de grenzen van integriteit schenden die in een therapeutische vertrouwensrelatie aanwezig is. Zo erg is het maar zelden, maar er kunnen ook inschattingsfouten worden gemaakt.
Als je je in een sessie ergens vervelend of onveilig door voelt, kan dat betekenen dat er iets in de aanpak mis is, of dat de therapie óf de therapeut niet bij je past.

Natuurlijk is het moeilijk om dat dan aan te geven, maar jouw groei is ermee gebaat dat je het toch doet.
Als jouw hulpverlener naar dit soort dingen geen oren heeft, kun je beter een andere zoeken. Van de andere kant: het is aan jou om niet meteen te stoppen. Zo kun je de halve therapeutengids afgaan en nog niet verder komen.
>> Je vind hier verderop meer over therapie en intimiteit.

Het mooiste is als jullie beide aan je probleem werken als een team, waarin de hulpverlener zijn kennis inbrengt over probleemoplossingen, omgaan met emoties, relaties en jij van jouw kant dat, waar jij expert in bent: jouw probleem, jouw vraagstelling, jouw gevoel.


Meer over dit onderwerp

Inleiding
Professionaliteit
Macht, kennis en autoriteit
Client-therapeut relatie
Therapie als geschenk
Jouw en therapeut's gevoelens
"Sta in de weg"'s bij therapie
Emotional Freedom Techniques


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken