InnerNedIn therapie / een therapeut zoeken:
Inleiding
Professionaliteit
Macht, kennis en autoriteit
Client-therapeut relatie
Therapie als geschenk
Jouw en therapeut's gevoelens
"Sta in de weg"'s bij therapie
Emotional Freedom Techniques
Kleine advertenties:

Intimiteit in een therapeutische relatie

Een zekere mate van intimiteit maakt vaak deel uit van de cliënt - therapeut relatie. Je deelt je gevoelens en alleen dat al betekent dat je je openstelt. Je therapeut luistert en stelt zich ook open. Dat is intimiteit... hoe dan ook.

Maar een therapeut die zich te intiem inlaat met zijn cliënt, maakt misbruik van zijn cliënt in plaats van hem te helpen. Wat jouw probleem ook is: het is nooit nodig of gewenst en het helpt ook niet als jij en je therapeut in een ongewenste intieme situatie komen te verkeren. Wat ongewenst is bepaal jij zelf.

Seksueel contact tussen therapeut en cliënt is niet alleen ongewenst, het is altijd schadelijk.
Therapeuten die dit introduceren in hun behandeling doen dit vaker en niet alleen bij jou maar vaak ook bij andere cliënten.

En als ik nou verliefd word op mijn therapeut?

Realiseer je, dat cliënten váker liefde, genegenheid of lichamelijke aantrekking voelen voor en tot hun therapeut. Hij heeft immers aandacht voor je, kan je helpen, met hem kun je tenminste praten, hij heeft zulke heerlijke handen....

Een goede therapeut, die deskundig is en geeft om zijn cliënt weet dat het heel schadelijk voor een cliënt kan zijn als hij misbruik zou maken van die gevoelens door een seksuele relatie met hem aan te knopen.

Mocht je verliefd worden of opwinding voelen, dan kun je daar over spreken en je therapeut zal je (als het een goede is) vertellen dat dat normaal is, dat je erover kunt praten, maar tegelijkertijd zal hij je voorstellen goed te kijken naar je motivatie om juist bij hem een behandeling te zoeken en je eventueel voorstellen samen met jou iemand anders te zoeken.

Als je merkt dat je therapeut opgewonden van jou wordt zou ik over verdere behandeling nog maar een nachtje slapen.

Aanraken

Aanraken hoeft niet alleen lichamelijk te zijn. Ook met woorden kun je 'aangeraakt' worden.

Als je in een therapie wordt aangeraakt is dat goed zolang de therapie op aanraking is gericht of gebaseerd, zoals bij een massage therapie.
Dan is het oké, zolang het goed voelt voor je.
Het is, normaal gesproken, niet erg als hij eens over je rug strijkt of je een schouderklopje geeft. Zolang het goed voelt voor jou, zolang je het gevoel hebt dat het past in de behandeling en bijdraagt aan je welzijn, is dat oké.
Luister naar je eigen gevoel.

Ook in een goede therapie kan er natuurlijk over seksualiteit worden gesproken als dat nodig is in verband met de behandeling. Het kan zelfs een lastig maar noodzakelijk onderdeel zijn van de behandeling.
Er is echter een heel verschil tussen praten óver gevoelens omtrent seksualiteit en handelen op een seksueel beladen manier.
Als 'praten over' overgaat in verleiden of het maken van seksueel getinte opmerkingen, is er geen sprake van hulp maar van misleiding en misbruik.
Als er opwinding door ontstaat bij jou of de therapeut stop dan, praat erover en zoek een oplossing of een andere therapeut, maar laat je nooit verleiden door de mededeling dat 'het erbij hoort'.

Kortom: als je je onveilig of niet op je gemak voelt in therapie, praat er dan met je therapeut over. Een goede therapeut zal daarover willen praten en proberen je te begrijpen.
Het is best mogelijk dat je de bedoelingen van je therapeut niet goed kent of begrijpt. Maar als je erover hebt gepraat en er blijven gevoelens van onzekerheid, twijfel of angst en de therapeut is niet bereid om zijn behandeling aan te passen, dan is het goed om de therapeutische relatie te beëindigen en soms zelfs om andere stappen te ondernemen.

Wat te doen?

Als je je om de een of andere reden niet prettig voelt:

  • Praat erover met je therapeut. Een goede zal je helpen inzicht te krijgen.
  • Overweeg óók om er met een ander of met een andere therapeut over te praten
  • Neem contact op met de beroepsvereniging waar de therapeut bij is aangesloten
  • Verander van therapeut

Als er sprake is van ongewenste intimiteit:

Neem contact op met de leiding als je therapeut van een instelling deel uitmaakt. Je kunt ook contact opnemen met een beroepsvereniging of een vertrouwensarts.

Als je vindt dat je geschaad bent door de behandeling of denkt dat de behandelaar niet voldoet aan wettelijke voorschriften kun je een klacht bij justitie indienen of verhaal halen bij de burgerlijke rechter.


Meer over dit onderwerp

Inleiding
Professionaliteit
Macht, kennis en autoriteit
Client-therapeut relatie
Therapie als geschenk
Jouw en therapeut's gevoelens
"Sta in de weg"'s bij therapie
Emotional Freedom Techniques


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken