InnerNedOver Chinese geneeskunde:
Inleiding
Yin en Yang
Yin en Yang in je lichaam
Meridianen & acupunten
Acupunctuur
Moxatherapie
Shiatsu
Tuina
TCM vragenrubriekOp zoek naar een therapeut?

: De hulpzoek wijzer :

Kleine advertenties:

Moxeren

Moxeren is ťťn van de oudste op TCM (Traditional Chinese Medicine of in het Nederlands: Traditionele Chinese geneeswijze) gebaseerde therapieŽn. Het stamt uit China en heeft zich later, nu zo'n duizend jaar geleden, naar Japan verbreid.

Moxa is Bijvoetskruid dat langzaam en heftig brandt. Voor therapeutische toepassingen wordt het los gebruikt of in de vorm van een samengeperste staaf. Aangestoken geeft Moxa een weldadige infrarode straling af.

Moxa kan op verschillende manieren worden toegepast. Het meest gebruikelijk is de toepassing op acupunctuurpunten.

Directe moxibustie vindt plaats door van een beetje moxa een bolletje te "kneden" dat dan op een acupunctuurpunt wordt gelegd en wordt aangestoken met bijvoorbeeld een wierookstokje. Het acupunctuurpunt wordt hierdoor intensief gestimuleerd. Mits deskundig toegepast ondervind je van deze methode weinig onplezierige sensaties en werkt het snel en doeltreffend.

Een andere manier is om een moxastaafje boven het acupunctuurpunt te branden en dat, afhankelijk van de diagnose, langdurig en mild Úf kortstondig en heftig op het punt te laten inwerken. Ook kan moxa op een acupunctuurnaald worden vastgemaakt, waarbij de naald de warmte naar binnen geleidt. Weer andere manieren zijn om moxa te branden op een laagje zout (in de navel, bij chronische diarree en buikpijn), op een schijfje gember (bij bijvoorbeeld darmziekten en gewrichtsreumatiek) of op een schijfje knoflook (bij bijvoorbeeld chronische zweren).

Het meest effectief is moxa in combinatie met een acupunctuur- of Shiatsubehandeling, maar moxa kan ook heel goed zelfstandig worden toegepast.

Ook al lijkt het allemaal simpel, het is toch goed om je eerst terdege te verdiepen in de achtergronden van acupunctuur voordat je ermee aan de slag gaat. Niet alle punten zijn geschikt om er moxa op te branden en soms is de toepassing van hitte niet wenselijk. Laat het liever over aan een goede acupuncturist of shiatsutherapeut die weet heeft van de theorieŽn achter het netwerk van acupunctuurpunten en van hun werking. Een goede kan je vervolgens aanwijzingen geven hoe je je verder zelf kunt behandelen.

In ieder geval is dit van belang bij de toepassing van moxa bij kleine kinderen, bij koorts, een hartslag +80, hoge bloeddruk, extreme vermoeidheid, erge honger, zwangerschap, na alcohol, bij roodheid, zwelling en Hitte (je voelt je warm, je voelt warm aan, je hebt een hekel aan warmte en koude voelt weldadig) en aan het begin van de menstruatie.


Meer over de traditionele Chinese geneeskunde:

Je hebt net de in grijs weergegeven pagina gelezen. Klik op de volgende links voor meer informatie over de traditionele Chinese geneeskunde:
Inleiding
Yin en Yang
Yin en Yang in je lichaam
Meridianen & acupunten
Acupunctuur
Moxatherapie
Shiatsu
Tuina
TCM vragenrubriek


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken