InnerNed

Psychotherapie en counseling:
Professionaliteit
Macht, kennis en autoriteit
Client-therapeut relatie
Therapie als geschenk
Jouw en therapeut's gevoelens
"Sta in de weg"'s bij therapie
Emotional Freedom TechniquesKleine advertenties:

Emotional Freedom Techniques.

Tik en wees vrij

EFT bestaat uit een paar uiterst effectieve technieken om je te bevrijden van beperkende en ongewenste emoties zoals oud zeer, trauma, en angsten en fobieŽn. EFT is uiterst prakisch en laagdrempelig: iedereen kan het leren. En deze zelfhulpmethode heeft direct effect en is zonder drama.

EFT maakt gebruik van de meridianen als koppeling tussen lichaam en geest. Elke sterk geladen herinnering of angst wordt gezien als verstoring in het meridiaanstelsel en de eindpunten van de meridianen worden dan ook beklopt om de verstoring weer te ontstoren. Daarnaast maakt EFT gebruik van specifieke kennis over hoe mensen hun onprettige ervaringen kunnen loslaten. Het fenomeen van het vasthouden of blokkeren wordt in de EFT psychological reversal genoemd. Deze psychological reversal moet worden opgeheven omdat het therapie compleet blokkeert. Dat tijdelijk opheffen kan middels affirmaties terwijl er op een ontstoorpunt wordt getikt. Het toepassen van de kennis van het tijdelijk opheffen van psychological reversal en het wegtikken van verstoringen is de essentie van EFT. Daarnaast wordt de intensiteit voor en na de behandeling een waarde gegeven.

In overzicht:
Scoren van de intensiteit van de ervaring.
Voorbereidend eventuele psychological reversal ompolen.
Serie tikbewegingen (evt gamut-behandeling, en weer een serie tikbewegingen.)
Opnieuw scoren.

EFT is met succes toegepast bij:

Psychisch/emotioneel: EFT werkt bij allerlei klachten waar de oorzaak onverwerkte emoties is. 
onverwerkte emoties:
van pijnlijke herinneringen en oud zeer, tot trauma's en ook Post Traumatisch Stress Disorder, oorlogstrauma's, ongevallen, misbruik en verkrachtingstrauma's.
angsten en fobieŽn:
claustrofobie, spinnen, angst voor vliegen, hoogtevrees, faalangst, etc.
verslavingen
Rookverslaving, anorexie en boulimia, alcohol, tics en schoonmaakfobieŽn en andere vormen van OCD. meer info.

De verschillende onderliggende oorzaken van een depressie kunnen behandeld worden.

Lichamelijke en psychosomatische klachten: regelmatig kan de lichamelijke klacht door gewoon een rondje of een paar rondjes EFT flink afnemen. Soms moet je ook de emotionele oorzaak van psychosomatische klachten opsporen, benoemen en aanpakken. Dat werkt blijvender. Dat betekent dat bij sommige fysieke klachten EFT ook een positief effect kan hebben. 
Lichamelijke en psychosomatische klachten:
Kniepijn, rugpijn en hernia, tendinitis, hoofdpijn en migraine, fibromyalgie, symptomen van reumatoide arthritis, asthma, de symptomen van MS, allergieŽn en intolleranties. 

Het is ook met succes bij de angst- en spanningsaspecten van dyslexie toegepast.

De Super Verkorte Basis Recept Handleiding


Formuleer een probleem. Zoek daarna een specifieke sterk emotionele herinnering (voorval) op, dat verantwoordelijk is voor dit problemen. Mogelijk zie je ook een paar aspecten van deze herinnering. Behandel de aspecten apart. 

1. Scoren van de intensiteit van de ervaring.
2. Voorbereidende affimatie
3. De tik-procedure met herinnerzinntje
4. Scoren
5. Aanpassingen voor volgende rondes

IngrediŽnt 1: Scoren

Scoor deze herinnering op een intensiteits-schaal van 0 tot 10 om de hevigheid te kwantificeren voor latere vergelijking. Nul is dus het laagst, en 10 het hoogst, met extreem zweten, niet kunnen nadenken, bewegen etc.

IngrediŽnt 2: Voorbereidende Affirmatie

Dit zorgt voor correcte oriŽntatie van de lichaamsenergieŽn. Psychological reversal is het fenomeen waarbij het onderbewustzijn tegenwerkt. Psychological reversal wordt veroorzaakt door negatief denken over jezelf. De voorbereiding her-oriŽnteert de door psychological reversal omgedraaide energie tijdelijk en zorgt zo voor de ideale, maar ook noodzakelijke, voorbereiding voor de tik-procedure. Psychological reversal voorkomt compleet dat de tik-procedure werkt. De voorbereiding is een affirmatie doen terwijl je het gevoelige punt op je linker borst masseert of op het KC punt tikt . Aangezien psychological reversal veroorzaakt wordt door negatief denken over jezelf, is het logisch om een affirmatie te gebruiken om de psychologische reversal (tijdelijk) op te heffen.

De affirmatie luidt: ďik accepteer mezelf helemaal en volledig ondanks ....(vul in jouw specifieke probleem). Zeg de affirmatie 3 a 4 keer. Nu kan de verstoring worden ontstoort met de tik-procedure.

Deze punten liggen in het kuiltje onder het sleutelbeen. Circa 7.5 cm onder het kuiltje van de keel en 7.5 cm naar buiten Het KC punt staat voor Karate Chop, wrijf over het gevoelige plekje in het vlezige deel van de pinkmuis

Ingredient 3: De Procedure (ook wel de tik-procedure)

Tik met de toppen van de eerste twee vingers op de verschillende punten van boven naar beneden op het lichaam terwijl je je aandacht bij de herinnering houdt door een geheugensteuntje: een samenvatting van een a twee woorden. Circa 7 keer tikken per punt. Houd je aandacht op de herinnering dmv het herinnerzinntje (samenvatting in 2 a 3 woorden).

Van boven naar beneden. EyeBrow. Eind wenkbrouw, Side of the Eye.Under the Eye.Under the Nose.Ch for Chin.De eerste punten liggen op/om de oogkas. Dan tussen de bovenlip en onder de neus (UN), op het kuiltje in de kin (Ch)
CollarBone .

Het CB punt ligt vlak onder het 
uiteinde van het sleutelbeen, 
bij de verbinding met het borstbeen
en de eerste rib.
Under the Arm.

op de ribben aan de onderkant van de oksel

Ingredient 4. Scoren. 

 

Ingredient 5. Aanpassen.

Ten eerste als je meerdere rondes nodig hebt omdat je nog niet bij 0 bent uitgekomen, dien je de handeling te fine-tunen. Je onderbewustzijn is redelijk precies. Verander je affirmatie om aan te geven dat het gaat om het overgebleven deel van de klacht:

ďik accepteer mezelf helemaal en volledig ondanks het overgebleven deel van .....Ē

Als je werk geen effect heeft gesorteerd, moet je verder aanpassen:

- Heb je het basisrecept compleet en goed toegepast?
- Heb je een aspect aangepakt maar zijn er nog meer aspecten van het probleem over? Richt je op de overgebleven aspecten. Elk aspect dien apart behandeld te worden.
- Ben je te algemeen bezig? Richt je op een specifieke herinnering, die je voor je kan zien. 
- Doe de voorbereidende affirmatie krachtig en hardop, met nadruk op compleet accepteren.

Meer informatie of het doen van de cursus: http://www.realisatietrainingen.nl/pb/eft.html

 

Disclaimer

Hoewel EFT fantastische resultaten heeft opgeleverd is het niet gegarandeerd dat het voor iedereen overal en altijd werkt.

Pas gezond verstand toe: Ga niet in je enthousiasme buiten je verantwoordelijkheden; dwz ga niet psychiatrische patiŽnten behandelen als je daartoe niet bevoegd bent. Hoewel EFT ook effectief blijkt in de psychiatrie, bestaan juist in de psychiatrie ab-reacties. Omgaan met (psychiatrische) ab-reacties nav een EFT behandeling, hoe infrequent het ook voorkomt (circa 1 op de 1000) is iets voor professionals.

Jij blijft te allen tijde persoonlijk verantwoordelijk voor wat je met EFT doet, en verantwoordelijkheid kan nimmer worden afgeschoven op Realisatie Trainingen, de trainer of de mensen die het gepatenteerd hebben of uitgevonden.Meer van Ben Meijer

Spirituele therapie
Grip op depressie
Zelfhulp
Verhef en word verheven


Meer over psychotherapie - Tips en aanverwant

Professionaliteit ] Macht, kennis en autoriteit ] Client-therapeut relatie ] Therapie als geschenk ] Jouw en therapeut's gevoelens ] "Sta in de weg"'s bij therapie ] [ Emotional Freedom Techniques ]

en de rubriek Psychologie


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken