InnerNedMeer over ooracupunctuur:
Geschiedenis
Hoe het werkt
Doet het pijn?
Examenvrees en faalangst
Oorringetjes en piercingsKleine advertenties:

De werking van ooracupunctuur

Een artikel van Hans van Meteren  Over de auteur 
Over de auteur:[-]
Ik ben webmaster van InnerNed. Als je meer over me wilt weten kun je hier klikken.

Dr. Paul Nogier merkte in de loop van zijn onderzoekingen op, dat het oor in zijn opbouw treffend overeenkomt met een zich ontwikkelend embryo. Het gaat hier wat ver om de vrij ingewikkelde verbanden uit te leggen, maar in het kort komt het er op neer, dat verschillende "lagen" die zijn geprojecteerd op het oor overeenkomen met de drie belangrijkste typen embryonaal weefsel en de daarmee verband houdende functies van lichaam en geest.

FoetusOp het oppervlak van de oorschelp zijn gebieden te onderscheiden waarop lichaamsdelen zijn geprojecteerd. Enkele van die gebieden zijn bijvoorbeeld de lobulus, ofwel het oorlelletje, de helix: de omgebogen rand aan de buitenkant van het oor en de tragus, het opstaande stukje aan de voorkant van de gehoorgang.

Het lichaam is op de oorschelp geprojecteerd als een omgekeerde foetus. Het oorlelletje komt dan overeen met het hoofd, en de concha (het verdiept liggende gedeelte) met de borst- en buikholte enzovoort.

Door de relatieve elektrische weerstand op het oor te meten, kunnen punten voor diagnose worden gebruikt en voor behandeling worden gekozen.

Toch is ooracupunctuur, mits verantwoord toegepast, veel méér dan alleen "meten en prikken". In het verloop van een ziekte of een aandoening zijn meerdere fasen te onderscheiden. Het is van groot belang dat wordt vastgesteld in welke fase zich de aandoening bevindt. Behandeling van een klacht dient niet alleen de uiterlijke verschijnselen te verminderen, maar vooral de oorzaak van de aandoening weg te nemen.

Als je ooracupunctuur overweegt, informeer dan of de behandelaar kennis heeft van de onderliggende theorieën uit de Chinese Geneeskunde. Alleen dan werkt het zoals het hoort; anders kun je misschien ook wel een aspirientje nemen..


Meer over ooracupunctuur

Je hebt zojuist de in grijs weergegeven pagina gelezen. Kies een van de andere pagina's om meer te weten te komen over ooracupunctuur:

Inleiding
Geschiedenis
Hoe het werkt
Doet het pijn?
Examenvrees en faalangst
Oorringetjes en piercings


Tips en aanverwant

De rubriek Geneeswijzen


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken