InnerNedMeer over ooracupunctuur:
Geschiedenis
Hoe het werkt
Doet het pijn?
Examenvrees en faalangst
Oorringetjes en piercingsKleine advertenties:

Geschiedenis van de ooracupunctuur

Een artikel van Hans van Meteren  Over de auteur 
Over de auteur:[-]
Ik ben webmaster van InnerNed. Als je meer over me wilt weten kun je hier klikken.

Zoals gezegd is de oorsprong van de ooracupunctuur Chinees. Maar ook in het oude Egypte en in het Romeinse rijk werden vormen van ooracupunctuur toegepast, waarbij veelal gebruik werd gemaakt van oorringetjes. Op die manier werden vooral seksuele en menstruatieproblemen behandeld.

Ook in PerziŽ werden er vormen van ooracupunctuur gebruikt, vooral voor de behandeling van Ischias.

De Oost Indische Compagnie bracht, behalve handelswaar, ook allerlei cultuuruitingen vanuit het oosten naar Europa. Ook acupunctuur en ooracupunctuur werden naar Europa "geŽxporteerd". Ooracupunctuur is echter nooit goed doorgebroken, totdat Paul Nogier het in 1957 min of meer bij toeval herontdekte.

FoetusPaul Nogier bestudeerde de sneetjes die mensen met Ischias op hun oor hadden. In die tijd was het aanbrengen van kleine sneetjes op bepaalde plaatsen op het oor tamelijk gebruikelijk in de Franse volksgeneeskunde. Dr. Nogier ontwikkelde, ondermeer op basis van deze observaties, een plattegrond van het oor. Hij zag het oor daarbij als een omgekeerd foetus.

De Chinezen werden dank zij deze Europese ontdekking opnieuw op het spoor van de ooracupunctuur gezet en een grootscheeps onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van Nogier's ontdekking volgde eind jaren '50. Het resultaat van dit onderzoek was, dat Chinese artsen op ruime schaal de kunst van de auriculotherapie werd bijgebracht.

Een ander grootscheeps, dit maal Amerikaans, onderzoek bevestigde de waarde van Nogier's ontdekking: er is een statistisch relevante nauwkeurigheid van 75% bij de diagnose van pijn en aandoeningen en een verhoogde elektrische activiteit op de met de klachten verbonden punten op het oor.

Verder onderzoek, dat de Chinese en de Franse ooracupunctuur combineerde, bevestigde de waarde van ooracupunctuur bij de behandeling van chronische en acute pijn en de ondersteuning bij het afkicken van verschillende vormen van verslaving en bij verschillende psychische klachten.


Meer over ooracupuntuur

Je hebt zojuist de in grijs weergegeven pagina gelezen. Kies een van de andere pagina's om meer te weten te komen over ooracupunctuur:

Inleiding
Geschiedenis
Hoe het werkt
Doet het pijn?
Examenvrees en faalangst
Oorringetjes en piercings


Tips en aanverwant

De rubriek Geneeswijzen


. Lees de voorwaarden als je iets wilt overnemen. Disclaimer
Home | Andere layout kiezen | Zoeken